Öne Çıkanlar alüminyum sektörü ticaret savaşı alüminyum haber tasarruflu yapı teknolojileri alüminyum sektör haberleri

Bu haber kez okundu.

ALÜMİNYUM EKSTRÜZYON NEDİR?

Alüminyum ekstrüzyon  alüminyuma bir kalıp içinde şekillendirilmiş bir delik boyunca akış için zorlanması ile malzemeye şekil verilmesinin tanımıdır. Ekstrüzyon sonrası kalıbın şekli , alüminyum boyunca uygulanır. Alüminyum ekstrüzyon temel olarak diş macunun tüpünün sıkılıp, çıkan macunun kapak deliğinin şeklini almasına benzetilebilir. Burada ekstrüzyon işleminde alüminyum biletlerin bir ön ısıtmaya tutulması, alüminyuma kolayca şekil verilmesine ve pres basıncının düşürülmesini sağlar.

Alüminyum Ekstrüzyon İşlem Adımları

1.            Alüminyum profillerin hammadde olarak prosese giriş şekillerine bilet denir. Alüminyum biletler 350 – 500 C dereceye kadar ısıtılırlar

2.            Bilet istenilen ısı derecesine ulaşmasının ardından üstüne yağlama maddesi ince bir film olarak aktarılır. Isı sebebi ile kalıp ve malzemenin birbirine yapışmasını engelleyecektir.

3.            Bilet taşıyıcıya aktarılır

4.            Ram kabının içine kadar sırayla bilet kütükleri itilir

5.            Kalıptan daha büyük olan alüminyum bilet kütükleri taşıyıcı duvarlar ile tam temas halinde iken karşıdaki kalıp tarafından ezilir. Alüminyum kalıp boyunca itilirken sıvı azot işlemi soğutmak için kalıbın etrafından akar. Bazı durumlarda sıvı azot yerine azot gazı kullanılır.

6.            Basınç sonucu bilet alüminyum kalıbın boşluğundan sıkılarak çıkmaya başlar

7.            Ekstrüzyon işlemi sırasında sıcaklık anlık olarak ölçülüp kaydedilir. Sıcaklığı bilmenin amacı maksimum basınç hızlarını koruyabilmektir. Ekstrüzyonda hedef çıkış sıcaklığı alüminyumun alaşımına da bağlıdır. Örneğin 6063, 6463, 6063A ve 6101 için çıkış sıcaklığı en az 500 C dir

8.            Ekstrüzyonun çekilmesi sırasında , ekstrüzyon çıkışı soğutma tablosunun uzunluğu boyunca bir dizi fanlar ile soğutulur

9.            Bilet kütüğü üzerinde oksitli kısım atılır

10.          Ekstrüzyon istenen uzunluğa ulaştığında ekstrüzyon profili testere yardımı ile kesilir

11.          Metal soğutma masasında transfer edilir.

12.          Alüminyum tabla boyunca hareket edilip soğutulduktan sonra alüminyum sertleştirme ve hizalama işlemlerine tabi tutulur.

13.          Bir sonraki adım kesme testeresidir. Ekstrüzyon gerilmiş bir testere bıçağına aktarılıp belli uzunluklar ile kesilmektedir. Testere üzerindeki kesme toleransı yaklaşık 0,8 cm civarındadır

Parçalar kesildikten fırınlar içerisine taşınır kontrollü bir sıcaklık ortamında yaşlandırma işlemi alüminyum sertleştirilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hasan 3 yıl önce

bayılıyorum şuna ya

Avatar
rifat bahadır kuzucan 3 yıl önce

işlem sırasında; kalıp dönüşü sağlanabilir mi? çıkan malzeme sonsuz dişli şekline getirilebilir mi?

banner6

banner8