Öne Çıkanlar döviz haberleri metal haber rusya ukrayna savaş alumagazin alüminyum sektör haberleri

Bu haber kez okundu.

Demir çelik sektöründen Yeşil Mutabakat için yeni Avrupa Birliği projesi başlatıldı.

Avrupa Birliği’nin karbon emisyonlarının azaltılması yönündeki çalışmaları, özellikle Yeşil Mutabakat’a sağlanacak uyum doğrultusunda uygulamaya geçecek olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM)’nın demir-çelik, alüminyum, elektrik, çimento gibi emisyon yoğun sektörler dahil olmak üzere tüm sektörleri etkileyeceği öngörülüyor.

2026 yılında başlayacak ve Avrupa’nın ithal ettiği ürünlerin karbon salımına göre vergilendirilmesini öngören SKDM, 2023 yılı içinde yasalaşarak üç yıllık bir geçiş dönemine başlamış oldu.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, “Birliğimiz, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve SKDM konularındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu doğrultuda yürüttüğümüz çalışmalara AB projesi olan 'INTER-CLUSTER COLLABORATION FOR CARBON MANAGEMENT (KARBON YÖNETİMİ İÇİN KÜMELERARASI İŞ BİRLİĞİ)' ile bir yenisini ekledik. Avrupa Komisyonu'nun Civil Society Action towards European Green Deal teklif çağrısı kapsamında yaptığımız başvurumuz onaylandı ve 2024 itibariyle proje başladı. Projede, Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) koordinatörlüğünde İtalya’dan Co.Svi.G. Scrl ile birlikte çalışıyoruz” dedi.

Başkan Ertan, “Projenin genel amacı, AB Yeşil Mutabakatının hedeflerine ulaşmasına destek olmak için Sivil Toplum Kuruluşlarının Karbon Sınır Uyum Mekanizması ve Karbon Yönetimi konusundaki kapasitelerini artırmaktır. Projemizin ilk özel hedefi, AB'deki en iyi uygulamaların aktarılması yoluyla Kümelerin Karbon Yönetimi ve Karbon Sınır Uyum Mekanizması konusundaki kurumsal ve operasyonel kapasitelerinin artırılmasıdır. Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 40'ının AB Karbon Sınır Uyum Mekanizması'ndan etkileneceği tahmin ediliyor” diye konuştu.

Yalçın Ertan, “Projenin ikinci özel hedefi, küme üyelerinin kapasitelerini artırarak Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve Karbon Yönetimi konusunda hazırlıklı olmalarını sağlamaktır. Üçüncü özel hedef ise, AB Yeşil Mutabakatı ile uyumlu ulusal mevzuatın hazırlanmasında Kümelerin karar alma süreçlerine aktif katılımını desteklemektir. Projemiz kapsamında, AB'ye Çalışma Ziyaretleri, Türkiye ve İtalya'da atölye çalışmaları, Farkındalık Artırma Eğitimleri, Kamu Yetkilileri ve Bakanlıklardan temsilcilerle Odak Grup Toplantıları gibi etkinlikler planlanmaktadır” dedi.

Başkan Ertan, “36 ay sürecek projemiz ile AB Yeşil Mutabakatı Karbon Yönetimi ve Karbon Sınır Uyum Mekanizmaları konusunda kümelerin kurumsal ve örgütsel kapasitelerinin geliştirilmesini, Türkiye ve AB arasında ortaklıkların geliştirilmesini, AB'den Türkiye'ye en iyi uygulamaların aktarılmasını ve ülkeler arasında bilgi alışverişi sağlanmasını, AB Yeşil Mutabakatı doğrultusunda hazırlanacak mevzuatların yasama ve karar alma süreçlerine aktif katılımı desteklemeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner6

banner8