Öne Çıkanlar alüminyum profil çelik üretim kitap haber ekök alüminyum haber

Bu haber kez okundu.

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN TALEBİ FAİZ KAMPANYASI

0,98 faiz kampanyasıyla geçtiğimiz haziran ayındaki konut satışları yüzde 22,4 konut kredisi kullanımı ise yüzde 35,3 oranında arttı. İnşaat sektörü temsilcileri inşaat sektöründeki hareketliliğin devam etmesi için şimdi yeni bir kampanya talep ediyor.

TUİK konut satış istatistikleri Haziran 2018 sonuçları açıklandı. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,3 oranında yükselerek 47,648’e ulaştı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 39,9 olarak yer buldu. İpotekli satışlarda İstanbul 7.794 konut satışı ile birlikte 16,4 paya sahip oldu. Ardından ilk sıraya yerleşti. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 84,6 ile Hakkari yer aldı.

15 Mayıs tarihinde kamu bankalarının öncülüğünde düzenlenen ve 30 Haziran’da sonlanan konut kredisi faizlerindeki indirim ve özel sektör sayesinde yüzde 0,98 faize ek olarak yüzde 20 indirim kampanyası satışlara da yansıdı. Satışlarda bir önceki yılın aynı ayına göre Türkiye genelinde yüzde 22,1 artış gösterdi.

Bankaların konut kredisi kampanyası 30 Haziran’da sona erdi. Ardından faizler hızlı bir yükselişe geçti. Kredi faiz oranları şuanda psikolojik sınır olarak kabul edilen yüzde 1’i ikiye katlayarak yüzde 2’yi aşmış durumda.

Vatandaş ise banka kredisi faizlerinde yeniden bir indirim yapılandırması istiyor. Milyonlarca kişi faizlerin psikolojik sınırın altına inmesini bekliyor. Yeni Maliye Bakanı Berat Albayram geçtiğimiz günlerde faiz indirimi için kamu bankaları ile toplantı düzenlemişti. Konut almayı düşünenlerin şuanda tek düşündüğü faiz oranlarındaki yeni indirim yapılandırmasında. Oranlardaki bu hızlı yükseliş devam edecek mi yoksa beklenen indirim gelecek mi merakla bekleniyor.

AYİDER BAŞKANI MELİH TAVUKÇUOĞLU’NDAN DA  AÇIKLAMA GELDİ

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melik Tavukçuoğlu, sektördeki hareketliliğin yeniden sağlanması için derhal konut kredisi faizlerinin yeniden yüzde 1’in altına inmesi gerektiğini söyledi.

Melih Tavukçuoğlu, ‘“Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22’lik artış sektörümüzün durağan geçirdiği bu dönemler için umut verici. Ancak rakamlara baktığınız zaman ilk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 5 geriden takip ediyoruz ve satışların ağırlıklı olarak diğer satış türlerinde, yani firmaların yaptıkları kampanyalar nezdinde ilerlediğini görebilirsiniz. Geçen yılın aynı dönemine göre ipotekli satışlarda bir artış söz konusu. Bunda devlet bankalarının konut faizlerini yüzde 1’in altına indirmelerinin etkisi büyük. Sektördeki hareketliliği sağlayan firmaların faiz indirimli, uzun vadeli kampanyaları olmuştur. Bu yüzden yeni bakanla birlikte konut faizlerinin yeniden yüzde 1’in altına indirilmesi odak noktamız olup, lüks konuttan vazgeçip ulaşılabilir konut üretmemiz şart. Şu aşamada geçen yılın rakamlarını yakalayacağımızı öngörsek de yeni bir rekora imza atabilmemiz için konut faizi ve arz-talepteki dengesizlik konularının gündeme alınması gerekiyor. Yabancıya konut satışında geçen yılın ilk 6 ayına göre 2 bin 300 daha fazla konut satmışız. Özellikle Antalya yabancıya konut satışında yüklenici ilimiz olmaya başladı. Dövizdeki yükseklik, yabancılara Türkiye’de konut satışını avantajlı hale getiriyor.” İfadesini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner6

banner8