Öne Çıkanlar döviz haberleri alumagazin sputnik demir çelik alüminyum sektör haberleri

Bu haber kez okundu.

TÜRKİYE ABD'NİN YENİ TARİFELERİNİN DIŞINDA KALMALI

New York ve Washington’da yaptığı temaslarda Türkiye’yi yakından ilgilendiren alüminyuma getirilen tarifeler hakkında Türk iş dünyasının taleplerini aktaran TAİK Başkanı Yalçındağ açıklamada bulundu. Yalçındağ, bu kapsamda, Türkiye’nin uygulamanın dışında kalması için lobi çalışmalarına hız verdiklerini söyledi.EİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet AliYalçındağ, 12-15 Mart 2018 tarihleri arasında ABD’de gerçekleştirdiği temaslarda önemli düşünce kuruluşlarının başkanları, iş dünyası liderleri ve Demokrat ve Cumhuriyetçi partinin önde gelen isimleri ile bir araya geldi. Yakın zamanda gerçekleşen McMaster-Kalın, TillersonÇavuşoğlu görüşmelerinin ardından iki ülkenin birbirini daha iyi anladığı, temkinli, ancak olumlu seyreden bu süreçte gerçekleştirilen görüşmelerde, ikili ilişkilerin güncel durumu hakkında fikir alışverişinde bulunulurken ekonomik ilişkilerin daha iyiye gitmesinin ABD çevrelerinde de memnuniyet yarattığını gözlemlediğini belirten Yalçındağ, THY ve Boeing arasında imzalanan 7 milyar dolarlık anlaşma ve GE CEO’sunun Ankara’yı ziyaretinin siyasi gündemde kısırlaşan ekonomik ilişkilere kazandırdığı ivmenin ABD iş çevrelerinde memnuniyet yarattığı belirtti. Washington’da gerçekleşen Yıllık Konferansın hemen akabinde New York’ta gerçekleştirilmesi planlanan 9. Türkiye Yatırım Konferansı için de potansiyel ortaklarla görüşen TAİK Başkanı, “Amerikalı yatırımcılar nezdinde Türkiye hakkında ciddi bir iştah gözlemliyoruz”
dedi. Türkiye’deki iş fırsatların ABD’de tanıtılmasının çok önemli olduğu söyleyen Yalçındağ, bu konuda bir boşluk gördüğünü belirtti ve “kendimizi daha iyi anlatmamız gerekiyor” dedi. Türkiye-ABD ekonomik İlişkileri Dünyanın en büyük ekonomisi ve pazarı olan ABD ile Türkiye’nin 1985’te yaklaşık 1,5 milyar dolar olan dış ticaret hacmi, bugün 19 milyar dolara yaklaşmakta. Türkiye’nin 5’inci en büyük ihraç pazarı olan ABD’ye ihracatımızın, toplam ihracatımız içerisindeki payı yüzde 4,4 oranında ve Türk firmalarının ABD pazarındaki payı ise sadece binde 3 olarak kaydedildi. Her iki ülkenin
dünya ile ticaret ve yatırım rakamları dikkate alındığında; mevcut potansiyellerinin henüz istenilen seviye ulaşmadığı görülüyor. Buna rağmen, son bir yılda ABD’ye ihracatımız ciddi bir ivme kazanarak yüzde 32 arttı. 2017 yılında ABD’ye ihracat rekoru 8,6 milyar ABD doları ile kırıldı. İki ülke arasındaki
ticaret hacmi rekoru 20 milyar ABD doları ile 2011 yılında yakalanmıştı. 2017 yılı ticaret hacmi ise 17,3 milyar ABD doları idi. Türkiye ticaret faaliyetlerinin yarısını ABD ve A B ile gerçekleştirirken, çektiği doğrudan yabancı yatırımların üçte ikisini de bu ülkelerden almaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner6

banner8