Öne Çıkanlar çelik ticaret savaşı ekonomi savaşı metal borsası inşaat demiri

Bu haber kez okundu.

TÜRKİYE İÇİN EK VERGİLERİN ANLAMI NEDİR?

TÜRKİYE İÇİN EK VERGİLERİN ANLAMI NEDİR?

ABD her sene ülke içerisinde kullanılan 100 milyon ton çeliğin üçte birini ve 5.5 milyon ton alüminyumunsa tamamına yakınını ithal ediyor. Türkiye dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi konumunda. Geçen yıl ABD’ne Türkiye'den 2 milyon tona yakın çelik ihracat edildi ve ekonomiye 1.1 milyar Dolar kazandırıldı. T.C. Gümrük Bakanlığı verilerine göre 2017’de Türkiye’nin toplam demir-çelik ihracatı 8.25 milyar dolar olarak gerçekleşti.

TÜRKİYE BÜYÜK İŞLEM HACMİNE RAĞMEN NEDEN HALA AÇIK VERİYOR?

Türkiye’nin ABD’ye olan çelik ticareti bu ülkeden ithal edilen oranla kıyaslandığında açık veriyor. Üstelik bu açık son 5 yıl içinde 2 milyar 294 milyon Dolar'ı bulmuş durumda. Ancak Türkiye’nin ABD’den ithalatının hemen hemen tamamı “hurda” demir-çelikten oluşuyor. Türkiye, ABD’den hurda alıp iç ve dış pazarı için başta inşaat demiri olmak üzere düşük katma değerli ürünlere dönüştürüyor. ABD Türkiye’nin en önemli hurda tedarikçilerinden biri durumunda. Toplam hurda demir-çelik ithalatı içinde 2017’de ABD’nin payı yüzde 18,33 olarak gerçekleşti. ABD’den alınan hurda demir-çeliğin miktar bazında yıllık 3.8 milyon ton dolayında olduğu kaydedildi.

TÜRKİYE İLE MEKSİKA’NIN BÜYÜK REKABETİ

ABD’nin aldığı kararın Türkiye açısından önemli unsurlarından biri de, Meksika’nın Türkiye’nin demir çelik ürün gamıyla aynı altyapıya sahip olması. Türkiye’nin ABD pazarında zorlanması halinde Meksika’nın bu açığı hızla kapatabileceği belirtiliyor. ABD Başkanı Donald Trump, 9 Mart'ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanacağını açıklamıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner6

banner8