Öne Çıkanlar alüminyum sektörü üretim faaliyetleri duraline alüminyum kayseri haber sezer uğur ünal

Bu haber kez okundu.

ALÜMİNYUM DEVİNDEN KÖTÜ HABER

Türkiye'nin 50 yılı aşkın sanayi devlerinden Feniş Alüminyum için verilen iflas kararına yapılan itirazda da sonuç aynı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine yapılan itiraz 4 Temmuz günü karara bağladı. İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin verdiği iflas kararının doğru olduğu savundu. Uzun yıllar, Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alan Feniş Alüminyum hakkında verilen iflas kararı ise Norveçli sigorta şirketinin açtığı davaya bağlı olarak gözlemlendi.

Kuruluşu 1960'lı yılların başına dayanan Feniş Alüminyum San. ve Tic. A.Ş. Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları listesinde yer alıyordu. Şirket yakın zamanda mali zorluklar çekmeye başladı. İşçi ücretlerini dahi ödemekte problem yaşayan firma, Norveç merkezli Euler Hermes Norge ile de davalık olmuştu.

Dava bitiminde yer alan bilgi ve belgelere göre, alacak sigortası şirketi Euler Hermes, bir diğer Norveç şirketi Hydro Alimenyum A.Ş.'nin bir takım alacaklarını sigortaladı. Hydro Alimenyum'un Feniş Alüminyumdan olan 6 milyon 30 bin dolarlık alacağını, sigorta şirketi Euler Hermes ödedi.

Euler Hermes, ödemeyi yaptıktan sonra Feniş Alüminyuma karşı temlik alacaklısı konumuna geldi. Şirket, alacağın tahsili için Feniş Alüminyuma karşı 19 Aralık 2014'te iflas yolu ile takip yoluna geçti. Gebze 2. İcra Müdürlüğünce yapılan 5 milyon 458 bin 99 dolarlık takibe Feniş Alüminyum itirazda bulunmuştu.

Euler Hermes, bu itirazın iptali ve iflas sistemi ile Mayıs 2015'te Gebze Ticaret Mahkemesinde dava açtı. Dava dosyasında sunulan belgelerde Euler Hermes, alacaklı olduklarına dair 27 faturanın bulunduğunu, söz konusu kayıtların Feniş Alüminyumun kayıtlarında da olduğu belirtildi.

Feniş AŞ adına yapılan savunmada ise, usulü bir takım hataların yanı sıra, Euler Hermes’in alacaklı olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığı, hukuki dayanaktan yoksun olduğu öne sürüldü. Mahkeme tarafların savunma ve delileri yanı sıra bilirkişi raporu da aldı. Rapor, Euler Hermes lehine çıktı. Mahkeme 2 yıl süren yargılama sonrası kararını verdi. Mahkeme 19 Ekim 2017’de yarım asırlık devin iflasına karar verdi.

Feniş AŞ tarafı bu kararı istinaf mahkemesine taşıdı. Dosyaya bakan İstanbul Bölge Adliyesi 17. Hukuk Dairesi geçen 4 Temmuz günü kararını verdi. Mahkeme, yerel mahkemenin verdiği kararın yerinde olduğuna hükmetti.

Edinilen bilgiye göre, Feniş AŞ tarafı, istinaf mahkemesinin bu kararını Yargıtay’a taşıdı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner6

banner8