Öne Çıkanlar bankalar birliği hijyenik kapı aparatı hijyenik tutunma aparatı arfen menfez sistemleri cam korkuluk montajı

Bu haber kez okundu.

MİLLİ FIRKATEYN 2023'TE TESLİM EDİLECEK

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından yürütülen, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.’nin (STM) ana yüklenici olduğu gemi inşa projesi, İstanbul Tersane Komutanlığı’nda sürüyor. SSB 2021 yılı savunma sanayi projeleri kapsamında inşası süren İstanbul Fırkateyni denize indirildi.
 
80 ALT YÜKLENİCİ
 
Savunma sanayinde 2002’de sadece 62 proje yürütülürken, bugün bu sayı 700’e yaklaştı. Sadece son 5 yılda yaklaşık 350 yeni proje başlatıldı. Savunma projelerinin bütçesi 5.5 milyar dolar civarındayken, bugün 11 katlık bir artışla 60 milyar dolar hacmine ulaştı. Savunma projelerinden, STM’nin de ana alt yüklenicilerinden biri olduğu MİLGEM’in ilk 4 gemisi ada sınıfı korvetler Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. MILGEM’in devamı niteliğindeki ‘İ Sınıfı Fırkateyn (5. gemi) Tedariki Projesi’nde ana yüklenici sorumluluğunu üstlendi.
 
Şirket, 2019 yılında SSB ile tedarik sözleşmesi imzaladı. STM, geminin tasarımı, silah-elektronik sistemleri ve ana tahrik sistemi sorumluluklarını da kapsayacak şekilde ana yüklenici olarak görevlendirildi.
 
220 FİRMA ÇALIŞIYOR


ASELSAN ve HAVELSAN’ın ana iş ortakları olarak yer aldığı projede, 150’den fazla sistem için 80 civarında alt yüklenici görev yapıyor. Projede toplamda 220 firma yer alıyor.
 
İ Sınıfı Fırkateyn Sözleşmesi’nde, sistem ve sistem sağlayıcı firmalar, geçmiş MİLGEM gemilerindeki firmalarla aynı olacak şekilde kurgulandı ve mevcut yerli firmalarla projeye başlandı. Bu süreçte yapılan araştırma ve çalışmalarla, yerli firmalar da takvim ve bütçe etkisi olmamak kaydı ve müşteri kabulüyle projeye dahil edilebiliyor.
 
Sistem tedariki yapılan 80 civarındaki alt yüklenicinin üçte ikisi yerli, üçte biri yabancı firmalardan oluşuyor. İ sınıfı fırkateynler, gelişmiş hava savunma ve su üstü harbi, denizaltı savunma harbi ve karakol faaliyetlerinin icrasını yerine getirecek. Keşif ve gözetleme, hedef tespit, teşhis ve tanıma, erken ihbar görevleri ile üs ve liman savunması görevlerini gerçekleştirecek fırkateynler, gelişmiş denizcilik özellikleriyle tamamen milli imkanlarla tasarlandı. Fırkateyn, tek gövdeli deplasman tipi tekne formunda inşa ediliyor.

YÜZDE 75 YERLİLİK
 
Fırkateyn tamamlandığında tam boyunun 113 metre ve genişliğinin 14.4 metre olması planlanıyor. Yaklaşık 3 bin ton deplasmana sahip İ sınıfı fırkateyn, ada sınıfı korvetlerden farklı olarak satıhtan havaya güdümlü mermi bulunduracak ve fırlatabilecek.
 
İ sınıfı fırkateyn, milli bir elektronik harp sistemine ve yeni nesil milli savaş yönetim sistemine, geliştirilmiş silah, radar ve sensörler ile muhabere ve seyir sistemlerine yüzde 75’in üzerinde yerli katkı payıyla sahip olacak.
 
İ sınıfı fırkateynlerin ilki olan İstanbul Fırkateyni’nin 2023 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi hedefleniyor.
Geminin inşa ve donatımına ilişkin her türlü dizayn, mühendislik ve sistem-malzeme tedarik faaliyetlerine STM tarafından devam ediliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner6

banner8