Öne Çıkanlar alüminyum lme alüminyum firmaları alüminyum piyasası metal borsası alüminyum sektörü

Bu haber kez okundu.

OSB'LER AMBARGOYA MEYDAN OKUDU. ''ÜRETMEYE HAZIRIZ.''

Özellikle “harekâtlar dönemi”nde kalktığı savunma sanayi atağıyla üretimde rüştünü ispat eden Türkiye’yi, ambargolar yıldıramayacak. Sektörün tecrübeli KOBİ’leri ve OSB’lerin köklü firmaları daha iyiyi üreterek ambargoya meydan okuyacak.

Terörle mücadele ekseninde Barış Pınarı Harekâtı için düğmeye basan Türkiye’ye karşı alınan  ambargo yaptırımları birbirini kovalıyor. Daha öncesinde yapılan Zeytin Dalı

operasyonu ve Fırat Kalkanı Harekâtı’nda da ambargo yoluyla Türkiye’ye fatura kesilmek istenmiş, ambargo kararı alan ülkeler Türk savunma sanayicisinin kararlı üretim duruşuyla kendi gelirine kurşun sıkmıştı. 1974’te yapılan Kıbrıs Barış Harekâtı’nda da ambargo ile korkutulmak istenen Türkiye, artık bağışıklık kazandı. Hollanda, Finlandiya, Norveç, Fransa, Almanya ve İtalya gibi ambargo kararı alan Avrupa ülkeleri, savunma sanayide yerlilik oranını yüzde 70’e çıkaran Türkiye’nin ayağına taş koyamayacak.

SAVUNMADA UZUN ATLAMA

Temel sektörlerin dışında gitgide yükselen trend olan savunma sektörüne de değer üretme hedefiyle hareket eden özellikle nitelikli OSB firmaları, “Mehmetçik yalnız değildir” mesajı verdi. Sanayicisinin sebatıyla ambargo tehdidine boyun eğmemeye kararlı olduklarını söyleyen firmalar, OSB Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü’nün sözcülüğünde bu darboğazı da aşma sözü verdi. Sanayi Gazetesine konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, “Türkiye’de son yıllarda sektörde kat ettiğimiz mesafe ortada. Yerliliğimiz yüzde 70 seviyesinde. Farkındalık gitgide yükseliyor ve firmalar ihtiyaç duyduğumuz mühimmatları üretme yolunda çaba gösteriyor. Bu anlamda ciddi bir çalışma sürecindeyiz” diye konuştu.

YÜZDE 21 KISTI

AR-GE’sinin büyük bir kısmını nitelikli ve katma değeri yüksek savunma sanayi ürünleri geliştirmeye yatıran Türk KOBİ’leri, hem yurt içinde hem de yurt dışında savunma sanayi alanında önemli ürünleri kendi mühendisliğiyle üretiyor. 2014- 2018 döneminde 2009-2013 dönemine kıyasla silah ihracatını yüzde 170 artırırken, ithalatını ise bu dönemde yüzde 21 kısan Türkiye’de tabanca, tüfek, insansız hava aracı, füze ve radar gibi önemli sistemler yerli imkânlarla cepheye sürülüyor. Üretimde düşüş yaşamayan ve aşamalı olarak üretimini artıran savunma sanayi sektörünün ve Türkiye’nin harekât ve operasyonlarda ihtiyaç duyduğu ürünleri üretebilecek yetkinliğe sahip olan nitelikli firmaları bu karara üretimleriyle cevap vermeye devam edecek.

50 BİN NEFER

Sektör ithalatını azaltan Türkiye’nin ilerleyen dönemde ihtiyaç duyulan tüm araçları üretebilme kabiliyetine sahip olduğunu söyleyerek, yeni açılan KOBİ’lere bakıldığında üretim zincirine birçok Türk işletmesinin katılmakta olduğunu söyleyen Kütükcü, bu noktada OSB’lerin gönüllü askerler olarak tanımlanabileceklerini ifade etti. “50 bin OSB firması ve 2 milyona yakın çalışanıyla organize sanayi bölgelerimiz, kendilerine verilecek her türlü göreve hazırdır” diyen Başkan Memiş Kütükcü, dünyada üretilen teknolojilerin Türk üretimlerinde kullanıldığını ifade ederek başlangıçta bunun zorlayıcı olabileceğini; bu vesileyle de yasaklı hale gelen ürünleri kendisi üretmek zorunda kalan Türkiye’nin tam manasıyla bir üretim yetkinliğine kavuşma şansını yakalayacağını dile getirdi. Kütükcü son olarak, “Bu beka operasyonunda milletimizin ve devletimizin yanındayız. Kendi teknolojisini üretebilecek güçte olan sanayimiz, bu süreçten de güçlenmiş bir vaziyette, alnının akıyla çıkacaktır ve yerli üretimin gücünü tüm dünyaya Türk mühendisliğiyle gösterecektir” açıklamalarına yer verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner6

banner8